1. Спри да се оправдаваш с лошия си късмет. Животът ни винаги е отражение на начина, по който мислим и се чувстваме и какви избори правим.

2. Спри да мислиш негативно
. Негативните мисли с нищо не ни помагат – те са като плъховете – винаги прииждат на пълчища.

3. Спри да мислиш за това, което нямаш. Фокусирай се върху това, което искаш, а не върху липсата му.

4. Спри да ДОПУСКАШ ДО СЕБЕ СИ погрешните хора – животът е твърде кратък, за да прекарваш време с хора, които изсмукват щастието ти. Ако някой те иска в живота си, ще направи място за теб – не би трябвало да се бориш за място там. Никога, ама никога не настоявай да си в живота на някой, който непрекъснато те недооценява. И запомни, че не хората, които са до теб, когато си в най-добра форма, а онези, които остават до теб в най-лошите моменти, са истинските ти приятели.

5. Спри да бягаш от проблемите си – изправи се лице в лице с тях. Няма да е лесно. И няма човек на света, който да е способен да се измъкне невредим от абсолютно всеки удар, който му се нанася. От нас не се очаква да сме способни веднага да разрешаваме проблемите си. Не сме направени така. Всъщност създадени сме така, че да се ядосваме, натъжаваме, нараняваме, да се препъваме и да падаме. Защото това е целта на живеенето – да се сблъскваш с проблеми, да се учиш, адаптираш и да ги решаваш с течение на времето.

6. Спри да се самозалъгваш – можеш да излъжеш всеки друг, но не и себе си. Животът ни се подобрява само когато рискуваме, а първият и най-големият риск е да бъдем честни със себе си.

7. Спри да се жертваш за друте, да робуваш на дълга и да оставяш на заден план собствените си желания и нужди
– най-болезненото нещо е да забравиш, че ти си се родил, за да живееш своя живот. Обичай себе си и се възприемай именно като специален, защо ти наистина си най-специалния. За себе си.
Да, помагай на останалите, но помагай и на себе си. Ако някога ще има момент, в който да направиш нещо, за което имаш страст, или нещо важно за теб – това е сега.

8. Спри да се опитваш да бъдеш някой, който не си
– едно от най-големите предизвикателства в живота е да бъдеш себе си! Винаги ще има някой по-красив, някой по-умен, някой винаги ще бъде по-млад, но никой никога няма да бъде ТИ. Не се променяй, за да те харесват хората. Повечето от тях “харесват” онези, които са по-безлични, по-неуспели и по-глупави от тях, а на останалите просто завиждат. Защо ти е такива хора да те харесват?! Бъди себе си и правилните хора ще те харесват, уважават и обичат.

9. Престани да се ровиш в миналото си
– нито можеш да го промениш, нито можеш да започнеш нова глава в живота си, ако продължаваш да препрочиташ предишната. Обърни поглед напред.

10. Спри да се самонаказваш за стари грешки
– можем да се тръшкаме за грещките, които сме допуснали, за пропуснатите възможности, за пропилените пари, но без значение колко са се объркали нещата, едно е сигурно – грешките ни помагат да открием правилните хора и неща за нас. Всички правим грешки, всички имаме за какво да съжаляваме в изминалия живот. Но помни, че ти НЕ СИ твоите грешки, ти не си твоите проблеми и премеждия, ти си тук сега със силата да оформиш деня и бъдещето си. Всяко нещо, което се е случило в живота ти те подготвя за нещо друго, което предстои. Точка!

11. Спри да се страхуваш от грешките – да правиш нещо и да сбъркаш е поне 10 пъти по-продуктивно от това да не правиш нищо. Всеки успех има цяла пътека от неуспехи зад себе си и затова всеки провал е стъпка към успеха. И в крайна сметка накрая човек съжалява за нещата, които НЕ е направил, а не за тези, които се е опитал да направи.

12. Спри да се опитваш да си купиш щастие – много от нещата, които искаме, са скъпи. Но истината е, че нещата, които действително ни носят удовлетворение, са напълно безплатни – здравето, любовта, смехът и възможността да правим това, което обичаме.

13. Спри да търсиш щастие в хората – ако не си щастлив с това кой си отвътре, няма да си щастлив и в сериозна връзка с някой друг. Първо трябва да откриеш стабилност в своя живот, преди да можеш да го споделиш с някого.

14. Престани да бъдеш нерешителен – не мисли твърде дълго, иначе има опасност да пропуснеш уникална възможност и да си създадеш проблеми, които не съществуват. Оценявай ситуациите, но действай решително. Животът е игра на проби и грешки. Напредъкът изисква риск. Точка!

15. Спри да си мислиш, че не си готов
– никой никога не се чувства 100% готов, когато изникне някаква възможност. И причината за това е проста – всички големи възможности в живота ни ни принуждават да излезем извън зоната на комфорт, което на практика означава, че поне в началото няма да се чувстваме удобно.

16. Спри да се забъркваш във взаимоотношения по погрешни причини и с погрешни хора.
По-добре да си сам, отколкото в лоша компания. Няма нужда да се бърза. Сближете се с един човек защото ви импонира, а не защото сте самотни.

17. Престани да отхвърляш нови взаимоотношения, само защото старите не се проработили
помни, че всеки човек, когото срещаш в живота си, идва с определена цел. Някои ще те подложат на изпитание, други ще те използват, а от трети ще се учиш. Но най-важното е, че ще дойде някой, който ще извади наяве най-доброто у теб.

18. Спри да се опитваш да се състезаваш с всички останали
– не се тревожи за това какво другите правят по-добре от теб. Фокусирай се върху побеждаването на твоите собствени рекорди всеки ден. Успехът е битка единствено между теб и теб самия.

19. Не завиждай
– завистта е да броиш благословенията на някой друг вместо да отбелязваш своите. Задай си въпроса “Какво имам аз, което всички други биха мечтали?”

20. Престани да се оплакваш и самосъжаляваш
– превратностите в живота идват с една цел – да те насочват в посоката, в която трябва да вървиш. Може да не виждаш или разбираш всичко, когато ти се случва, и може би ще ти е трудно. Но не чакай от всеки да ти протегне ръка. Мнозинството от хората просто се хранят с чуждото нещастие.
Трябва просто да се изправиш и да тръгнеш напред. Спомни си за миг предишни трудности, които си преодолявал и това ще ти даде сили и увереност, Повтаряй си максимата на Ницше, че “онова, което не може да ни унищожи, ни прави още по силни”. Затова – усмихни се! Нека всички знаят, че днес ти си по-силен, отколкото си бил вчера, и това наистина ще е така.Тогава изведнъж всички ще си спомнят за теб. Въпросът е дали си заслужава да ги допуснеш отново до себе си.

21. Не задържай негативните емоции
– не живей живота си с омраза в сърцето. Защото в крайна сметка ще се окаже, че си наранил себе си повече отколкото хората, които мразиш. Прошката не е да кажеш “Това, което ми причини, е добро”. Тя е да кажеш “Няма да оставя това, което ми причини, цял живот да разрушава щастието ми”. Прошката е отговорът… пусни проблема, намери мир в душата си, освободи себе си! И помни, прошката не е само за другите хора, тя е и за теб. Ако трябва, прости и на себе си, продължавай напред и се постарай да се представиш по-добре следващия път.

22. Не позволявай на другите да те принизяват до своето ниво
– откажи да понижиш стандартите си, за да им е удобно на ония, които отказват да повишат своите.

23. Спри да губиш време да се обясняваш на хората
– приятелите ти нямат нужда да им се обясняваш, а враговеге и завистниците така или иначе няма да ти повярват. Просто върши онова, което усещаш, че е правилно. “Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!” е казал Лев Толстой и има право!

24. Спри да правиш едни и същи неща отново и отново, без да си почиваш.  Трябва да намериш начин да си поемеш дълбоко дъх точно, когато нямаш време за това. “Не бягай с изплезен език пред локомотива – качи се вътре и погледни на света отгоре” – казал неизвестен мъдрец. Понякога е нужно малко да се дистанцираш, за да видиш нещата ясно.
Помни, че ако продължаваш да правиш все едно и също, ще продължиш да получаваш, каквото си получавал досега.

25. Спри да пренебрегваш красотата на малките моменти – научи се да им се наслаждаваш, защото един ден може да се обърнеш назад и да се окаже, че именно те са били големите неща. Често се оказва, че “големите неща” са били просто химери, че “си гонил Михаля”, както казва народа.Може да излезе, че най-ценното нещо в живота ти са малките, безименни моменти, които си прекарал усмихвайки се с приятели или с някой важен за тебе човек.

26. Не се опитвай да правиш нещата съвършени
– реалният свят не награждава перфекционистите, а хората, които довеждат нещата до край и то по задоволителен начин.

27. Спри да следваш пътя на най-малкото съпротивление
– животът не е лесен, особено ако планираш да постигнеш нещо значимо. Не тръгвай по утъпкания път, той е пътят на стадото. Опитай да извършиш нещо, които другите не са се сетили или просто не могат да направят.

28. Спри да си даваш вид, че всичко е наред, ако не е така
– няма проблем от време на време да се чувстваш скапан. Не е нужно винаги да си силен и не трябва непрестанно да доказваш, че всичко върви чудесно. Не трябва да ти пука, какво мислят хората – ако имаш проблем, споделяй с приятели, плачи, ако е нужно – така ще съхраниш себе си, защото негативните емоции просто разболяват. Колкото по-скоро престанеш да се тревожиш с повод и без повод, толкова по-скоро ще можеш пак да се усмихнеш.

29. Престани да обвиняваш другите за своите проблеми
– степента, в която можеш да постигнеш мечтите си, зависи от степента, в която можеш да поемеш отговорност за живота си. Да обвиняваш другите за това, през което преминаваш, означава бягство от отговорност.

30. Спри да се опитваш да бъдеш всичко за всички
– това е невъзможно и ако продължаваш да се опитваш, само ще се скапеш. Затова стесни фокуса си и се опитай да накараш поне един човек да се усмихне. Това със сигурност може да промени света около теб и би ти донесло удовлретворение.

31. Престани да се тревожиш толкова много
– тревогата няма да премахне бремето на утрешния ден, само ще открадне радостта от днешния. Един начин да провериш дали нещо си заслужава тревогите е като си зададеш въпроса “Това ще има ли значение след една година? А след три години? А след 5? А след 10?”и ако отговорът е “Не”или “Едва ли”яваш. Животът на човека винаги е отражение на начина, по който той се чувства. Хубавите неща се случват само когато човек се чувства добре и водят след себе си още хубави неща.


32. Спри да се фокусираш върху това, което не искаш да се случи
– насочи очите си към онова, което искаш да стане. Позитивното мислене е на първите страници на всяка история за успех. Ако се будиш всяка сутрин с мисълта, че днес ще ти се случи нещо чудесно, и си малко по-наблюдателен през деня, ще откриеш, че най-често си се оказал прав.

33. Спри да бъдеш неблагодарен
– без значение колко е добър или труден животът ти, събуждай се всяка сутрин благодарен за него. Защото някой някъде отчаяно се бори за своя. Вместо да си мислиш какво нямаш, опитай се да мислиш за онова, което ти имаш, а на всички други им липсва.