Алое вера се използва от древни времена в козметиката и медицината. Терапевтичните му и лечебни качества са издържали изпитанията на времето над 5 000 години, поради което е наричано още „растение на безсмъртието“, „лечебно биле“ или „пустинна лилия“.

Античната история на лечебното растение е открита в древен египетски папирус, представляващ сборник с билкови рецепти от 3500 г. пр.н.е. Оттогава много изследователи са откривали, че алоето е използвано в древнокитайската и древноиндийската, древногръцката и древноримската медицина. Египетските царици Нефертити и Клеопатра ценеи високо алоето като средство за лечение и разкрасяване, тъй като в онези времена здравето и красотата били много по-тясно свързани, отколкото днес.

алое вера

Какво съдържа алое вера:

 • Вода
 • 20 минерала
 • 12 витамина
 • 18 аминокиселини
 • 200 активни съединения, включително:
 • ензими
 • тритерпени (фитонутриенти, понижаващи кръвната захар)
 • гликонутриенти и гликопротеини
 • полизахариди

Източникът на полезните свойства на алое вера са листата, които „захранват“ и цялото растение. Едно от най-ценните качества на растението е свойството му на мощен антиоксидант, който може да забави стареенето на клетките, да предотврати образуването на тумори. оказва благотворен ефект върху кожата, а гинеколозите Препоръчват го срещу кисти и сраствания. Съдържащия се в алое вера кератин подобрява еластичността на кръвоносните съдове, което го прави изключително подходящо при сърдечносъдови заболявания.

Ежедневният прием на алое вера поддържа тонуса и предпазва от вирусни, бактериални и гъбични  инфекции. Чрез него можете да си набавите дневната доза необходими витамини и минерали.

Приемането на алое вера е препоръчително не само когато имате здравословен проблем.

Според редица автори Алое вера е може би най-полезното за здравето растение, което се среща на нашата планета. (Любопитното е, че до болка познатият ни чесън би бил на второ място.) Нищо друго на Земята не предлага такова невероятно разнообразие от лечебни свойства, като тези притежавани от алое вера.

Източникът на полезните свойства на алое вера са листата, които „захранват“ и цялото растение. Едно от най-ценните качества на растението е свойството му на мощен антиоксидант, който може да забави стареенето на клетките, да предотврати образуването на тумори. оказва благотворен ефект върху кожата, а гинеколозите Препоръчват го срещу кисти и сраствания. Съдържащия се в алое вера кератин подобрява еластичността на кръвоносните съдове, което го прави изключително подходящо при сърдечно-съдови заболявания. Ежедневният прием на алое вера поддържа тонуса и предпазва от вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Чрез него можете да си набавите дневната доза необходими витамини и минерали. Приемането на алое вера е препоръчително не само когато имате здравословен проблем.

Едно-единствено растение – алое вера  – цял океан от ползи

 • Понижава нивото на холестерола.
 • Подобрява качеството на кръвта
 • Намалява високото кръвно налягане
 • Увеличава количеството на кислород в кръвта.
 • Облекчава възпаления и успокоява болките при артрит.
 • Защитава организма от оксидативния стрес.
 • Предпазва от камъни в бъбреците и предпазва организма от оксалати в кафето и чая.
 • Алкализира тялото, като помага да се балансира прекалено киселинни хранителни навици.
 • Лекува язви,и други нарушения в храносмилането.
 • Подхранва тялото с минерали, витамини, ензими и гликонутриенти.
 • Ускорява изцелението от изгаряния.
 • Заменя десетки от продуктите за първа помощ, прави превръзките и антибактериални спрейове ненужни.
 • Спира развитието на на рака на дебелото черво, лекува червата и смазва храносмилателния тракт.
 • Слага  край на запека.
 • Стабилизира кръвната захар и намалява триглицеридите при диабетици.
 • Предпазва бъбреците от болести.
 • Действа като естествена „енергийна напитка“, като прави популярните и доста вредни енергийни напитки остарели и ненужни.
 • Подсилва дейността на сърдечно-съдовата система и увеличава физическата издръжливост.
 • Ускорява темпото на възстановяване при травма или физическо изтощение.
 • Хидратира кожата, ускорява възстановчването на кожата.
алое вера лиса

Наистина, едва ли има нещо друго, което да се сравни с лечебния  потенциал на растението алое вера. И все пак повечето хора знаят само за локалните приложения на алое вера. Те мислят, че то е полезно само при слънчеви изгаряния. В действителност, алое вера е полезно както за външна така и вътрешна употреба.

Както знаем, алое вера расте в пустините на Америка и е оцеляло като вид благодарение на приспособяването си към наистина екстремните условия. Развило е способност да извлича и последната налична капка влага и е разработило способи за съхранение на живителната вода, като я улавя във вътрешната си гел матрица.

Тази уникална гел матрица се състои от стотици различни фитохимикали, които не само съхраняват водата и подпомагат възстановяването – те  предоставят значителни лечебни резултати на тези, които ги консумират.Списъка на лекарствените приложения на това растение- чудо просто няма край.

Ползи за здравето от алое вера

Алое вера укрепва имунната система

Редовното му приемане укрепва имунната система и повишава естествените съпротивителни сили на организма.

Алое вера спира възпалението

Добре известно е , че локалното приложение на алое облекчава възпаления на ставите и болки при артрит. Но алое може да се използва вътрешно, като при това лекува възпалението в организма отвътре навън.

Алое вера подобрява здравето на кожата

Алоето е една от най-широко използваните съставки във висококачествените продукти за грижа за кожата. Има причина за това: Тя е страхотен лек за кожата! Алое успокоява кожата, хидратира, подхранва я и ускорява регенерацията на нова кожна тъкан.  И докато повечето хора познават само външното приложение, то алое вера подобрява здравето на кожата, когато се използва за вътрешна консумация – като гел за пиене. Пийте повече алое и не само кожата ви ще засияе, но редовния прием на алое вера  се отрази благотворно на храносмилателния тракт, на кръвното налягане и въобще на сърцето!

Алое вера стабилизира кръвната захар при диабетици

Диабетици, които приемат алое вера в продължение на 3 месеца изпитват значителен спад в нивата на кръвната захар на гладно. Те също така имат по-ниски нива на холестерол и леко подобрение на общия холестерол. Многобройни клинични проучвания са публикувани, които показват антидиабетните качества на алое вера.
Диабетиците вероятно също ще изпитат  значително облекчение от алое вера, чрез подобренията на качеството на кръвта (вж. по-долу). Тъй като алое обръща „лошата кръв“ и подобрява кръвообращението на крайниците. Диабетици, страдащи от периферна невропатия (изтръпване на ръце и крака), изпитват значително подобрение от приема на алое вера.

Алое вера понижава холестерола и триглицеридите

Когато се използва вътрешно, алое вера подобрява качеството на кръвта и помага за уравновесяване на кръвната химия по начин, който намалява холестерола и общите триглицериди . Като имате предвид, че боровинките също са ефикасен лек за понижаване на холестерола, сигурно разбирате, защо има основателна причина Алое Вера + боровинки да е продукт е толкова умна идея: И двете съставки, понижават  високия холестерол! Плюс това  е далеч по-безопасно от използването на лекарства със статини, които имат изключително вредни странични ефекти, понеже причиняват отделянето от тялото на хранителни вещества като CoQ10.

Един съвет към всеки, вземащ статини – лекарства за понижаване нивото на холестерола и триглицеридите – е  да обмисли възможността за използване на високи дози от алое вера + боровинки за безопасен преход към постепенно спиране на статините, които съвсем не са безвредни (и всичко това при постепенно намаляване на дозата на лекарството под наблюдението на лекар и при редовни кръвни изследвания, разбира се).

Алое вера усилва антиоксидантното действие на витамините

Това е особено интересен ефект на алоето: То помага на витамин С, витамин Е и други антиоксиданти да работят по-добре! То всъщност засилва антиоксидантната им сила, което вероятно се дължи на въздействието му върху повишаване качеството на кръвта и позволява на кръвта по-този начин да извършва по-ефективно транспорта на кислород и хранителни вещества в клетките на организма.

Алое вера лекува язви.

Разбира се,  алоето със сигурност не е вълшебен цяр за всичко. Една чаша алое вера гел не би излекувал вашето заболяване. Необходимо е да се използва редовно. Повечето хора отчитат положителни резултати в рамките на 3 – 30 дни, в зависимост от състоянието.

Алое вера действа антибактериално, антивирусно и противогъбично.
Алое вера удължава живота

Едно проучване върху плъхове показва, че алое вера удължава продължителността на живота с около 10 процента.

Алое вера лекува заболявания на венците

Консумирането на алое помага за лечението на венците: Просто жабуркайте устата си няколко пъти с течността преди всяко преглъщане. Така ще направите баня от алое вера на вашите венци и те ще започнат да се лекуват бързо. Дори и тежки случаи на заболяване на венците могат да бъдат напълно излекувани в рамките на няколко седмици чрез  алое вера. (Между другото, повечето хора със заболяване на венците имат  хроничен недостиг на витамин D, така че ако се увеличи приема на витамин D по време на лечението на венците с алое вера, резултатите ще бъде значително ускорени!)

Ежедневния прием на алое вера предпазва от вирусни, бактериални и гъбични инфекции
Алое вера е изключително ефективно при рани, лекува изгаряния, порязвания и ожулвания

Когато се използва външно, алое е най-добрия мехлем за превръзка,  превъзходащ дори най-модерните медикаменти и кремове, които може да намерите  в спешното отделение. То действа, като едновременно запечатва  раната, докато привлича голям приток на кръв към нея, като така ускорява заздравяването й. Алое вера успешно лекува дори диабетни рани и рани от изгаряния до трета степен, без белези и при пълно възстановяване на кожата. Всяко спешно отделение във всяка болница по света трябва да има алое вера под ръка, но те предпочитат лекарства с химически състав от пред много по-ефективния гел от алое вера от природата.

Намаляване на риска от инсулт и инфаркт

Подобряване на качеството на кръвта ще окаже значително въздействие върху намаляването на сърдечни удари и инсулти. Храненето с алое вера е като добавяне на напълно естествена противозалепваща добавка към притока на кръв. То предотвратява слепването на кръвните клетки заедно, което е част от причината за образуването на тромб, което причинява инсулт.
Факт е, че алое вера може да обърне „лошата кръв“ като същевременно й позволява да транспортира повече кислород и по този начин да намали опасността от инфаркти и инсулти. В действителност, алоето също така ще намали високото кръвно налягане, тъй като част от причината за високото кръвно налягане при някои хора е, че тяхната кръв се е превърнала в гъста, леплива течност, която тече като меласа. Според основните закони на физиката, по-гъстата течност ще има нужда от по-високо налягане за придвижване през каквато и да е система.
Чрез намаляване на вискозитета и намаляване на триенето, кръвното налягане се понижава автоматично.
Има много други ползи, които произтичат от консумацията на алое вера, също като увеличаване на притока на кръв към мозъка, което може да означава намаляване на прогресията на Алцхаймер, подобряване процеса на учене, подобрена памет и по-добри когнитивни функции.

алое вера в саксия

Въпреки многобройните си полезни свойсва,Алое вера не е панацея за всички болести и в него няма нищо вълшебно. То действа основно в две  области – епителната тъкан и имунната система. Това до голяма степен се потвърждава от разказите на  множество хора от хиляди години за лечебните свойства на алоето за най-различни кожни оплаквания – екзема, псориазис, язви, изгаряния, акне и дори ужилвания и ухапвания. Открили са облекчение при стомашни проблеми като колит и синдром на раздразнените черва. Други болести, дължащи се на разстройство на имунната система като артрит, астма и следвирусен синдром получават подобрение след редовно приемане на гел от алое вера.
Ето защо алое вера играе ролята на допълнително средство за третиране на различни здравословни проблеми.

Но е от изключителна важност винаги да се съветваме с лекаря си, когато се съмняваме в диагнозата или здравословното ни състояние не се подобрява. Добре е никога да не забравяте,  че самодиагностицирането може да е много опасно и сериозни проблеми могат да се крият зад не особено обезпокоителни симптоми.