Докато в миналото дълголетието се дължало само на гени, естествена храна и природосъобразен начин на живот (друг просто не е имало  , то днес целият потенциал на световната медицина е ангажиран в увеличаване на продължителността на човешкия живот. Колкото и напоследък да стана модерно да се отрича официалната медицина, не може да не отчетем факта, че в Италия, въпреки много по чистата околна среда и естествената храна, по времето на Гарибалди, средната продължителност на живот е била 29 г., а днес е 82. Че преобладаващата част от дълголетниците по света живеят в най-високо развитите страни.

Днес стотици милиони са хората по света, които осъзнато търсят дълголетие за себе си и своите деца. И все пак, когато стане дума за противодействие на остаряването  (антиейджинг) , първата асоциация на жените би била грижа за кожата, фейслифтинг, антицелулитни процедури и т.н. Мъжете пък биха си помислили за потентност трибестан, виагра и пр.

Ние наистина сме се родили на тоя свят, за да създадем поколение и натам ни водят инстинктите, хормоните и пр. Самата природа изглежда започва да ни смята излишни, щом вече сме възпроизвели и няма да допринесем за еволюцията. Процесът на бързо стареени при жените започва с менопаузата, а при мъжете – с намаляването на тестостерона.

И все пак, човешкия живот далеч не се изчерпва само с това, поне за нас, хората от 21 век. В днешния живот има и стремеж към образование, хобита, пътувания и пр. За хората от развитите страни от деселетия вече животът сякаш започва, а не завършва след 50 годишна възраст, когато в повечето случаи децата са напуснали семейното гнездо.

Затова си струва да се замислим как може да забавим процеса на остаряване.

Има безброй рецепти за здраве и дълголетие, но може би най- популярната е за нискокалорична диета, изключване на захарта и глутена, и т.н. както и за поддържане умерена, но постоянна физическа активност. Наистина, това е добре за реализиране на потенциала, заложен в нашите гени. Всички знаем, че трябва да избягваме стреса, да почиваме активно и да спим достатъчно. Казват, че ако не пушим, пием с мярка и ядем природосъобразно, ше живеем до 7 години по-дълго.

 

И все пак, достатъчно ли е всичко това? Какво, ако не сме живели съвсем правилно просто поради невежество? Няма ли втори шанс, няма ли нещо, с което да подпомогнем процеса на антиейджинг – да забавим процеса на остаряване, както би трябвало да го кажем на родния си български език?

През последните десет-петнайсет години непрекъснато се появяват съобщения за хранителни добавки или лекарства, спомагащи за забавяне на стареенето. Някои от тях синтезирани току-що, други отдавна известни, но използвани за друго, трети – извлечени от билки, използвани от най-древни времена, но направени по-лесно усвояеми за организма.

Разработват се изкуствени органи на база на биотехнологии, т.е. резервни части, които да помогнат на човека да надмогне последиците от тежки заболявания. Науката напредва в разработването на лечение със стволови клетки.

Разбира се за двайсет – трийсет годишните, за които и без това е трудно да си представят, че животът има край, има предостатъчно време. Дори за хората, които днес са на средна възраст има сериозен шанс да дочакат времената, в които цената на „резервните части” ще стане достъпна почти за всеки. Въпросът е дали трябва въобще да живеят така на млади години, че да им потрябват „резервни части”?

Какво да кажем за хората, които днес са в третата възраст. Те са имали лошия късмет да се родят във време, в оито от съвременнте знания и технологии за профилактика и лечение не е имало и помен. Но това съвсем не значи, че не трябва да се опитат да удължат живота си . на приципа „по-добре късно, отколкото никога”.

 

Нека кажем по няколко думи за най-обещаващите  лекарства и хранителни добавки, проверени в сериозни медицински изследвания, доказали се в практиката на наши партньори и изпитани от членове на нашия екип, които биха могли да ви помогнат да забавите процеса на стареене и дори да завъртят биологическия ви часовник назад.

Витамини и минерали – всъщност те се използват в здравеопазването от десетилетия, но напоследък възможностите за тяхното използване неимоверно нарастнаха Един от най-използваните витамини за забавяне на стареето е D3 – мастноразтворим витамин, вече признат и за хормон, с многобройни полезни функции за костите, кожата, имунната и половата система, с мощен имуномодулиращ ефект, предпазва от рак.

Антиоксиданти (букв. противо-окислители) – това са група биохимични вещества, попадащи в организма чрез различни хранителни продукти. Основното свойство на тези вещества е унищожаването на свободните радикали в организма, като токсини и тежки метали, които иначе отделят отровни окиси и причиняват сериозни болести. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали и ги неутрализират, като спират вредното им въздействие  върху организма. Такива са различни видове органични и неорганични съединения, като:  витамините А, С и Е, минерали, като цинк и селен, флавоните, флавоноидите, катехините, ликопена, ресвератрола, глутатиона и др. Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но  подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии и отровни вещества, като подобряват функционирането на имунната система и по този начин удължават живота на човека. Може би най-популярен в момента е ресвератрол – мощен антиоксидант извличан от червените и черни сортове грозде – активира ген, който имитира ефекта на нискокалорична диета върху организма, която доказано удължава живота.

Ензими и коензимиензимитеса молекули, които катализират биохимични процеси в клетката, като биохимичните реакции могат да бъдат ускорени хиляди пъти. Типичните ензими представляват белтъци или белтъчни комплекси, но съществуват и изкуствени ензими, които също имат каталитични свойства.   Най-популярен и използван е коензим Q10 (убихинол) – задейства цикъла на окислително фосфорилиране чрез който клетките се зареждат с енергия.

Амино киселини – аминокиселините са важни компоненти на биохимичните процеси в човешкия организъм. В метаболитно отношение 20-те алфа-аминокиселини в организма се делят на заменими , незаменими и условнозаменими незаменимите не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм и единствения начин е да бъдат  набавени чрез храната, докато условно заменимите могат да се синтезират от младите здрави хора, но не са по силите на бебетата, бременните и болните. Най-използвана за антиейджинг е аминокиселината . L-карнозин – блокира процеса на гликиране, мощен антиоксидант и имуностимулант.

Друга важна за дълголетието аминокиселина е L-триптофан – аминокиселина, необходима за производството на серотонин и мелатонин (хормоните на щастието и съня).

Наситени мастни киселини – Най-известни между тях , а може би и най- често срещани в храната ни, са т.нар. омега 3, омега 6 и омега 9 мастни киселини. Приемат се най-вече под формата на растителни масла – слънчогледово олио, зехтин и др. , а хранителните добавки, които ги набавят за организма са ленено масло, рибено масло, (извлечено от дълбоководни риби и скариди, които на свой ред се хранят с планктон). Добре изследвано и документирано е, че омега 3 и 6 киселините намаляват окислението на холестерола, както на и други мастноразтворими вещества в тялото и по този начин противодействат на формирането на артериални плаки. Известно е, именно откъснали се от тях парченца причиняват инфаркт и инсулт, а окислението на холестерола въобще е причинителят на атеросклерозата и на дегенеративните процеси в мозъка въобще.

Прочетете още напр. на http://www.puls.bg/health/highlights/news_11546.html

Алфа-липоева киселина – това е мастна киселина, която се синтезира в минимални количества от човешкия организъм и представлява мощен антиоксидант с благотворно влияние върху редица физиологични процеси:  подпомага метаболизма, повишава инсулиновата чувствителност на клетките, намалява клетъчните увреждания и дегенеративните процеси чрез антиоксидантното си действие, възстановява нивото на други антиоксиданти чрез стимулиране на техния синтез, в това число допринася за повишение на нивата на коензим Q10, отстранява от организма вредни тежки метали като арсен, живак, желязо, кадмий и други, подобрява липидния профил, намалява риска от инфекции, повишава на продукцията на ацетилхолин, важен посредник в невротрансмисията, има предпазващ ефект по отношение на клетките на ретината и кожата.
Още можете да прочетете напр. на Framar.bg

Хормони мелатонин  – хормон отделян от епифизата, който е ключов регулатор на всички телесни функции чрез регулиране на циркадния ритъм (съня), мощен антиоксидант и канцеропротектор , тестостерон, естроген, глутатион, хормон на растежа,

Активатори на теломеразатавъздействащи върху дължината на теломерите и по този начин удължаващи експресията на гените. Съществуват и се ползват с успех американски хранителни добавки, създадени на база откритието на Нобелов лауреат по медицина. Най-популярната от тях предствлява  екстракт от астрагалус и действа чрез активиране на ензима теломераза, който на свой ред възстановява и удължава теломерните участъци на хромозомите.

Къси пептидисъществуват добавки, разработени в Русия, за които е доказано, че лекуват и профилактират всички основни заболявания. Доказано е с медицински изследвания в Русия, Белгия, Италия Германия и САЩ, че те удължават живота на човека.

Метформин – в медицински изследвания върху животни, проведени в САЩ и в Белгия е установено, че известното от десетилетия лекарство против диабет тип 2 метформин, известно у нас под търговските наименования метфогама, сиофор и глюкофаж удължава живота с до 40%. Учените се надяват, че този на хората може да бъде удължен до 120-130 години, Междувременно проучване на университета в Кардиф пък е установило, че диабетици, които приемат метформин, живеят по-дълго от здрави хора, въпреки че би трябвало животът им да е (средно) с 8 години по-къс от този на здравите им връстници.

Ако изпитанията върху хора, провеждани от повече от година в САЩ се окажат успешни, това ще означава, че хора на възраст 70 и повече години ще могат бъдат биологично здрави като тези на 50. Това може да доведе до нова ера в медицината, в която лекарите вместо да лекуват болести – следствие на стареенето като деменция и рак, ще лекуват състоянието, което ги причинява – стареенето.

Имаме достъп до най-съвременните лекарства и добавки, забавящи процеса на стареене и удължаващи живота на хора от втората и третата възраст, както и до специалисти – наши партньори с опит в прилагането им.

Ще ви помогнем с удоволствие да постигнете активно дълголетие и да се насладите на есента на живота си.