Екзотичното авокадо придоби популярност у нас едва преди десетилетие, въпреки че на света лечебните му качества са познати от поне 10 000 години. Родината му е южната част на Централно Мексико.

Авокадото е плод, богат на минерали и витамини. Богат е на витамините А, С – около 15-16%  от дневната потребност се съдържат в 100 г и витамин Е, а също 12-15 % от дневната потребност на витамин В6. Съдържа много повече протеини и мазнини, отколкото другите плодове. Авокадото съдържа омега  3 и омега 6 мастни киселини (общо 10% от ненаситените мастни киселни, необходими за деня) и понижава нивото на холестерола. Полезно е за сърцето и предпазва от запушване на кръвоносните съдове. Има антиоксидантно действие. Спомага за изхвърлянето на токсините от организма. Авокадото  съдържа желязо (3% от дневната потребност на организма при 2000 ккал на ден и е подходящо за болни от анемия. Магнезият в 100 г авокадо покрива 7%, а калият –.

Едно авокадо съдържа почти толкова калий, колкото два банана, т.е. покрива 13% от дневните нужди на организма. Авокадото се препоръчва и като храна за бременни и деца поради голямото му съдържание на витамини, минерали и протеини, както и за диабетици и отслабващи поради ниското съдържание на захар – помалко от 1 г на 100 г плод. В 100 грама авокадо се съдържат около 160-200 калории, от които десет процента са въглехидрати, цели 15% от мазнини, в това число над 2 г мононенаситени киселини, а именно те понижават нивото на лошия холестерол. Сто грама авокадо покриват 10% от дневната потребност на на човешкия организъм от наситени мазнини и съдържа около 6-7 г фибри, т.е.цели 25 -30% от необходимите за деня баластни вещества.

авокадо

Ползите, които крушовидният плод има за здравето, са безчет. Месестата част на плода действа противовъзпалително и успокояващо на раздразнената кожа и лигавица. Не са за пренебрегване и антиоксидантите качества на плода. Сред ползите е  и положителното му въздействие върху кожата и косата.

На фона на всичко това, плодът има и странични ефекти. Проблемите при неговата консумация са свързани единствено с проявата на алергия при някои хора. Любопитното е, че алергичните към латекс реагират със същите нежелани реакции и при консумацията на крушовидния плод. Така, че ако сте боядисвали с латекс и нямате проблеми, яжте смело авокадо.
 
По отношение на химичния си състав авокадото е същинско съкровище. В него се съдържат фолиева киселина, калций, калий, мед, цинк, магнезий, желязо, олеинова киселина и омега 3. Тези полезни вещества се допълват идеално от богатия витаминен състав на плода, част от който са витамините В, С, РР, А и Е.

Антиоксидантите агенти, които също са част от химичния състав на този плод, обуславят противораковите му свойства.

авокадо с костилка

Консумацията на едно авокадо доставя на тялото триста калории. То е източник и на тридесет грама мазнини. В процентно отношение те възлизат на 15%. Последните стойности варират спрямо теглото на плода.

Въглехидратите съставляват десет процента от плода. Тези от тях, които са смилаеми са едва един процент. В тях са включени захарите и нишестето. Останалите девет процента във въглехидратното съдържание на плода се падат на растителните фибри, които не се отличават с хранителна стойност.

Плодът, наподобяващ круша, е един от най-добрите източници на моно ненаситени мастни киселини, които се усвояват бавно, а освобождаването им е продължително, без да нанася поражения.

Изключително ценен е заради високите количества витамин Е, който е антиоксидант и има първостепенно значение на бързото възстановяване на организма при възпалителни процеси. Достатъчна е консумацията на половин плод дневно, за да се успокои раздразнената лигавица.

Екзотичният плод, приличащ на круша, е сред топ храните за пречистване на черен дроб. Консумацията му е важна за синтеза на глутатион – вещество с мощен антиоксидантен ефект, което не само пречиства дроба, но и го предпазва.

Удивителните резултати от проведени изследвания сочат, че са необходими едва два броя плод да се консумират за една седмица, за да се самопречиства редовно черният дроб. (doctiming.bg)

разполовено авокадо

Ползи за здравето от авокадо

Гастрит, язва, черен дроб

Благоприятен е ефектът на безценното авокадо при язва и гастрит. Полезните вещества, от които изобилства то, са истинска панацея за раздразнената стомашна лигавица. Пациентите с подобни оплаквания задължително трябва да включат в менюто си екзотичния плод.

Диабет

За ефективен контрол на заболяването диабет, с успех се използва авокадо, което се характеризира с високо въглехидратно съдържание. За регулиране на инсулиновото производство и усвояване са необходими именно въглехидратни храни.

Пациентите със захарна болест могат да си позволят консумацията на цял плод за един ден без това да има негативни последици върху здравето им. (diabetnews.bg)

Щитовидна жлеза

Екзотичното авокадо е едно от природните средства за стимулиране дейността на най-важния орган в ендокринната система – чувствителната щитовидна жлеза. От нейното правилно функциониране зависи доброто здраве и цялостния жизнен тонус.

Подагра

Като източник на ненаситени мазнини авокадото е идеалното средство за редуциране на пикочната киселина – виновникът за мъчителната подагра.

Диагностицираните с това заболяване задължително трябва да добавят този полезен плод в менюто си.

Холестерол

Безспорни са ползите на екзотичния плод и положителното му въздействие върху нивата на лошия холестерол. Бета-стеролите, съдържащи се в месестата му част, са веществата, действащи редуциращо на вредния холестерол и повишаващи тези на полезния.

Достатъчно е да консумирате само един плод дневно. Той не само има силно изразяно засищащо действие, но и повлиява благоприятно върху тонуса и общото ви здравословно състояние.

Сърце

Прекрасен начин за гарантиране добрия тонус на Вашето сърце е ежедневната консумация на плод авокадо. Както е известно, нивата на холестерола са в пряка връзка със сърдечното здраве.

Високите количества на мастни отлагания в кръвта водят до запушване на артериите и куп сърдечни проблеми. За да ги предотвратите, прибавете този чудесен плод към менюто си и ще се радвате на добро здраве. Той оказва положителен ефект и върху тонуса на сърдечния мускул.

Анемия

Изключително полезното авокадо е незаменимо за страдащите от анемия. Високите нива на желязо обуславят ползите на плода за пациентите с тази диагноза. То е прекрасна алтернатива и за вегетарианците, тъй като по отношение съдържанието на желязо, е достоен заместник на месото.