Според съдържанието на бета-каротин броколито е наравно с тиквата и морковите. Съдържанието на витамин U (помага срещу язва), малко по-малко, отколкото в аспержите, но всепак значително. Броколито съдържа и голямо количество ascorbigen – стабилна форма на витамин С.

В неговия състав има предостатъчнопротеини, мазнини, въглехидрати, фибри, изобилие от макро – и микроелементи: натрий, калий, калций, фосфор, желязо, цинк, силиций и др Изобилието от витамини B, A, PP, K, фолиева киселина и други полезни хранителни вещества – индоли, сулфорафан –  дават на броколито статут на истинск суперхрана – здравословна, полезна и вкусна.  Препоръчва се в борбата срещу затлъстяването, като същевременно профилактира и подпомага лечениетоо на редица болести.Укрепва кръвоносните съдове и предотвратява образуването на атеросклеротични плаки.

Хранителна информация за Броколито

Количества за Една Порция
Калории 205
Мазнини 2.2 g
Натрий 201 mg
Въглехидрати 40 g
Диетични фибри 16 g
Захар 10 g
Протеини 17 g
брокол

Броколито съдържа предостатъчно протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, изобилие от макро – и микроелементи: натрий, калий, калций, фосфор, желязо, цинк, силиций и др Съдържа още множество витамини – витамин B, A, PP, K, фолиева киселина и други полезни хранителни вещества – индоли, сулфорафан. Всичко това  дава на броколито статут на истинска суперхрана – здравословна, полезна и вкусна.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА

Препоръчва се в борбата срещу затлъстяването, като същевременно профилактира и подпомага лечението на редица болести.Укрепва кръвоносните съдове и предотвратява образуването на атеросклеротични плаки.

  • Оказва положителен ефект върху нервната и сърдечно-съдовата система.
  • Подобрява качеството на кръвта
  • Премахва излишния холестерол, токсините, йоните на тежките метали, мъртвите клетки.

Спира развитието на раковите клетки.

Храненето с броколи и кълнове от броколи може да увеличи способността на вашето тяло да се прочисти след излагането му на канцерогенни вещества и оксиданти от храната или въздуха, благодарение на фито-химичното съединение сулфорафан, според едно скорошно проучване.

Броколи е широко изучавано заради очевидната му способност да се бори и дори да предотвратява много различни видове рак и други болести на тялото. При това, наличието на изотиоцианати (други фито-химикали, изключително ценни, защото активират чернодробни ензими, които от своя страна елиминират раковите клетки от организма) в сурово броколи  са приблизително три пъти повече от  тези, при топлинно-преработени броколи.
  • Ускорява елиминирането на вредните вещества от черния дроб.
  • Укрепва имунната система
  • Подобрява състоянието на косата и ноктите.
  • Благоприятен ефект върху ретината на окото и състоянието на обектива.
  • Допринася за пречистване на организма при хронични възпалителни процеси.
  • Има противопаразитно, противоязвено действие.
  • Допринася за отделяне на хормона на щастието  серотонин.

Броколи се препоръчва на всеки, който иска да се раздели с наднорменото си тегло. Редовната консумация на този вкусен зеленчук може да спомогне за редуциране на теглото, поддържането на тялото в тонус и за укрепване на организма след заболяване.

Броколи служи и като средство за предотвратяване на злокачествени заболявания  поради наличието в него на сулфорафан – вещество, което спира развитието на някои видове рак.