През последните няколко години основните принципи на здравеопазването еволюираха в световен мащаб. Започна смяна на парадигмата, като акцентът падна върху т.нар. холистична медицина, която се базира на убеждението, че  всичко в живота на човека – тялото, душата, емоциите и подсъзнаваното, социалните фактори и заобикалящата го среда са неразривно свързани и че заболяванията на тялото са в пряка връзка с преживени негативни емоции и или с неправилно хранене, или с привнесени вредни вещества от замърсената околна среда. Че човекът не е господар на природата, както ни учеха по комунистическо време, а нейно творение,частица от нея, подвластна на гравитацията, на влиянието на небесните тела, че нито китайските меридиани, нито индийските чакри са фантасмагории, а просто в човешкото тяло протичат не само биохимични процеси, а и енергийни потоци. Че откритията на медицината само вървят по стъпките на Твореца…

Че интересите на фармацевтичната индустрия нямат нищо общо с желанието на отделния човек да остане по-дълго здрав и активен, и да се радва на живота. Че, колкото и да не им се иска на политиците, има висши сили, които са извън техния контрол.

В Китай, Индия, Русия, Япония, Украйна, а напоследък и в САЩ, и в Западна Европа, протича процес на конвергенция между хилядолетните знания по природолечение (билколечение, лечение чрез храната), детоксификация (пречистване на организма от токсини, биорезонансна терапия (пречистване на организма от патогени|, хомеопатия, далекоизточни масажи, аюрведа, акупунктура и рефлексотерапия (за усилване на жизнената енергия и въздействие върху вътрешните органи|, духовни практики – медитация, йога, дихателни упражнения и т.н. и съчетаването им с възможностите на най-съвременната апаратура за диагностика и лечение, базирана  на основите на квантовата физика, според която тялото на човека е изплетено от енергии, които дават информация за неговото състояние – например диагностика чрез биоскенер и биорезонансна диагностика,  лазерна терапия чрез въздействие върху акупунктурни точки и др.

Тоест – същото, което твърдят  древните медицински школи за енергийни меридиани, чакри и пр. , но интерпретирано от гледна точка на съвременните авангардни теории във фундаменталните науки – физика, химия, биология и т. н.

Енергийната медицина има много предимства, спрямо материалните методи на въздействие които в момента са водещи в конвенционалната медицина – да се въздейства с химикали върху симптомите.

Характерна черта на холистичната медицина е, че тя дава възможност на отделния човек да вземе мерки, още преди да са настъпили болестите, както и да се използва потенциала на организма, да се самолекува. В това направление са работили руснаците, а вероятно и американците, в секретни институти преди почти половин век, в подготовка на дългосрочни космически мисии.

Ако трябва да обобщим по един запомнящ се начин, гледайте по-често прекрасния филм „Яж, моли се и обичай!” с Джулия Робъртс и Хавиер Бардем и ще имате повече идеи как е по-добре да изживеете живота си…

И все пак, нека не залитаме в крайности. Съвременната официална медицина е много ефективна и се справя успешно с лечението на повечето остри заболявания. На езика на традиционната китайска медицина това означава, че лекарствата отнемат енергията Ян на възпалението. Медицината с помощта на технологиите всеки ден открива нови способи за борба с нелечими довчера болести и прави чудеса при спасяване на хора, тежко пострадали при инциденти.
Ако сме тежко болни или детето ни умира, ни се иска лечението да е суперефективно и като с магическа пръчка да отстрани проблема. Затова са болниците и техните спешни отделения и ние безусловно трябва да отдадем заслуженото уважение и признание на лекарите, благодарение на които имаме шанс да оцелеем.

Българското медицинско образование е на високо ниво и доказателство за това са както множеството студенти от чужбина, така и търсенето на български лекари зад граница. Нека уважаваме нашите лекари, но да не им се предоверяваме. При тежки заолявания или предстоящи операции, винаги да търсим поне още едно независимо мнение на специалист.
Никога да не забравяме, че това, което ни казва доктора, осоено т.нар. „джи пи” не е непременно истина. И лекарите са хора като нас, и те могат да не съобразят нещо. И техните знания и опит не са неограничени – може да не ви се вярва, но около 30% от хората, починали в САЩ са жертви на лекарски грешки и това е третата по важност причина за преждевременна смърт след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания.
Много от лекарите у нас се осланят на това, което са научили навремето в университета или пък прилагат стриктно стандартите, установени от здравната каса.
Загова нека си спомним какво е казал Аристотел – че болният познава състоянието си по-добре от всеки лекар. Без да абсолютизираме непременно тези думи, нека не прехвърляме отговорността за соственото си здраве върху болниците, държавата и здравната каса – трябва да го вземем в свои ръце, да използваме свойствата на натуралните храни и по възможност да изягваме болестите.

За съжаление в практическата медицина, до която опираме всеки ден, алчността и корупцията завзеха значителни територии – лекари предписват дадено лекарство, за да си вземат комисионата от съответната фирма- производител или „усвояват пътеки” от здравната каса за сметка на здравето на болния.
Иска ми се да вярвам, че все още болшинството от лекарите са верни на Хипократовата клетва, но влиянието на производителите на лекарства става все по-очевадно, а промиването на мозъци влияе не само на пациентите, но и на лекарите. Често те съвсем добросъвестно ни предписват цяла камара лекарства и то скъпи. Всички ние се боим от смъртта и плащаме, дори да не ни достигат пари за ядене. Веднъж влезли в порочния кръг, имаме нужда от все повече и повече лекарства, докато сме живи.
Фармацевтическата промишленост продължава своя печеливш бизнес. На ненаситните производители на лекарства са нужни все повече хора зависими от лекарствата, за трупат милиарди. Може би има нещо показателно в това, че американците използват една и съща дума drugs за медикаменти и за наркотици…

Единственият съвет би бил: ако официалната медицина не успее да ви излекува от дадено хронично заболяване в рамките на година, опитайте някакъв алтернативен метод, който оещава да ъде по-ефективен. Действайте внимателно, но решително, защото официалната медицина е колкото незаменима при остри заболявания и тежки контузии, толкова неефективна при хронични заболявания. Както няма да се уморим да повтаряме, тя може да ликвидира симптома – например болката, но не отстранява причината. Следователно, лекарствата не доизлекуват и рано или късно пациентът се влошава.
Няма как да бъде другояче, след като вече 150 години медицината върви по пътя на пробите и грешките, като се загърбват ресурсите, които ни е предоставила природата вътре в телата ни и около нас – билки, храни, както и хилядолетните традиции на далекоизточната медицина.
И когато лекарите не са наясно с причините за появата на симптома, чуваме мъгляви формулировки като „прищипан нерв”, „наследствена предразположеност” и др. Пациентът се примирява с ”безизходната” ситуация и продължава да търпи, без дори да е опитал някаква алтернатива да се пребори с болестта.

Отговорът може би се крие в холистичната медицина…