Суровото какао на прах съдържа повече от 300 различни химични съединения и притежава почти четири пъти по-високи антиоксидантни свойства от обикновения черен шоколад – повече от 20 пъти по-високи от боровинките. Налице са също протеини, калций, каротин, тиамин, рибофлавин, магнезий, сяра, флавоноиди, антиоксиданти и  незаменими мастни киселини. Точната комбинация от всички тези елементи взети заедно служи, за да задейства естествено възникващите фитохимикали, които имат невероятни ползи за цялото тяло, като например понижаване на лошия холестерол, подобряване на сърдечната функция и намаляване на риска от рак.

Фенилетиламин е един от тях. Смята се, че големи дози от това вещество се отделят в мозъка, когато сме привлечени от някого, но освен това химикалите с естествени антистрес и болкоуспокояващи свойства, познати като невротрансмитери, стимулират секрецията на ендорфини и ни помагат да сме будни и съсредоточени.

Проучванията показват, че шоколадът влияе върху емоциите и настроението, като повишава нивата на серотонин, което обяснява защо прибягваме до него, когато сме потиснати и в мрачно настроение. 

Също така на помощ е и невротрансмитера, наречен теобромин,  много лек стимулант, който понякога се използва за лечение на депресия. Той освобождава веществото анандамид, което предизвиква чувство на еуфория вследствие на усещане за релаксация и удовлетворение. За разлика от кофеина теоброминът не повишава работоспособността, но спомага за по-бързото възстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо напрежение. Несъмнено това се отнася и за хора, заети с усилен умствен труд.   Важно е да се знае, че той има леко диуретично действие и, че може да е токсичен за животни като кучета, котки, папагали и коне.Така, че не хранете кучето си със шоколад…  

Защо се смата, че шоколадът е вреден (би трябвало след като е толкова вкусен, нали?) след като какаовия прах е толкова полезен?!. Разликата идва от това, което се приготвя с какаото след това. За съжаление първо високата температура при преработването и рафинирането на какаото с цел производство на различни видове шоколад, разрушава микронутриентите в какаовите зърна заедно със здравословните им ползи.

И макар,че има само един грам захар в половин чаша сурово какао,  добавките като високо-фруктозен царевичен сироп, захар и частично хидрогенирани мазнини намаляват съдържанието на истинско какао в обикновения шоколад, а млечните продукти всъщност блокират усвояването на антиоксидантите. Така че ако търсите хранителни ползи, забравете обикновения млечен шоколад – той нама да ви  достави много от тях.

Проучвания върху какаото

Според едно проучване черният чай, зеленият чай, червеното вино и какаото са с високо съдържание на фенолни фитохимикали като теафлавин, епигалокатехин галат, ресвератрол и процианидин, които са обстойно изследвани поради потенциалните им превантивни свойства срещу болести, благодарение на антиоксиданите. Установено е, че какаото съдържа много по-голямо общо количество феноли и е показало най-висока антиоксидантна активност. Тези резултати заключват, че какаото е по-полезно за здравето от чая и червеното вино.  

Друго проучване доказва, че както консумирането на много плодове и зеленчуци се асоциира с понижен риск от сърдечни заболявания и сърдечен удар, подобна връзка е открита и при какаото, „естествена богата на полифеноли храна”. Интервенционни проучвания наблягат на факта, че какаото има благоприятен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система, тъй като понижава кръвното налягане, подобрява функциите на съдовете, както и глюкозния метаболизъм и намалява тромбоцитната агрегация и адхезия.

черен шоколад какао

Какаовите зърна съдържат полифеноли (близки до тези във виното), които от своя страна имат добри антиоксидантни свойства, полезни за здравето. Тези полифенолни съединения наречени флаваноиди повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма..

Основни минерали – какаовите зърна са богати на много основни минерали, включително магнезии, калций, желязо, цинк, мед, калии и манган.

Витамини – A, B1, B2, B3, В5, C, E.

Ползи на какаото за здравето на човека

В зърната на какаото се съдържа флаванол, който  подобрява кръвообращението в мозъка.
Какаото сваля кръвното налягане.
Ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета. Да повиши устойчивостта на капилярите и да стимулира сърдечната дейност
Помага при хора с депресия или при предменструален синдром.

Странични ефекти и предозиране

При употреба в по-големи количества какаото може да причини раздразване на лигавицата на стомаха, изразено по-силно у хора, които страдат от гастрит, заболявания на червата, черния дроб и жлъчните пътища. Доказано е 15 г какао на прах, разредени с 300 мл вода, причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха. Ако същото какаово питие бъде приготвено с прясно мляко, то напуска по-бавно стомаха и дразненето е по-слабо.

Какаото съдържа висок процент оксалова киселина, поради което е неподходящо за хора, предразположени към образуване на оксалатни пясъци и камъни в бъбреците. Понякога може да причини алергични смущения: копривна треска, екземи, мигрена, хемороидални кризи.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Проблеми с червата, черния дроб и жлъчните пътища, камъни в бъбреците