Една от традиционни български храни – краставицата, наред с доматите, лука, чесъна, боба, лещата, граха, нахута, хряна, лютите чушки, киселото зеле и др., излиза на мода, след като американците я признаха за суперхрана, така че не махайте нашенските храни от трапезата си за сметка на някоя прехвалена вносна суперхрана. Просто бъдете информирани на какво да наблягате и какво да избягвате при здравословното си хранене.

Краставицата е растение от семейството на тиквите и пъпешите, за разлика от домата, който е родственик с ягодите и малините. Смята се, че е култивирана в Индия преди повече от 3000 години, а в Европа вероятно е пренесена  от  войските на Александър Македонски. Вкусният зеленчук е бил използван в древните империи на Египет, Гърция и Рим, като още тогава са били известни полезните му свойства за кожата.

Краставиците се разпространили най-напред из Средиземноморието, а в последствие били култивирани многобройни сортове, както в топли, така и в студени климатични зони. Куриозното е, че преди пет-шест века Старият и Новият свят почти по едно и също време си разменят краставицата и домата.  

Какво прави краставицата суперхрана?

Въпреки, че съдържа около 98 % вода, на краставицата не липсва хранителна стойност. Тя е източник на витамин К, с известните му противовъзпалителни свойства, на витамин С с неговите противовъзпалителни свойства, на  витамин В5, който е източник на енергия, на манган, който укрепва костната система. Краставицата съдържа още калий и магнезий – минерали, които подпомагат сърдечното здраве. Според редица научни изследвания, съдържащите се в краставицата, подобно на зелето и лука, полифеноли понижават риска от сърдечно-съдови заболявания.

курнишони краставици

10-те здравословни свойства на краставиците :

1. Краставиците рехидратират тялото и захранват организма ежедневно с витамини.

Поради изключително високото си съдържание на вода, краставиците поддържат тялото хидратирано, като същевременно му помагат да изхвърли токсините. Краставиците съдържат много от витамините, нужни на тялото,но те се съдържат предимно в кората. Не забравяйте, че ако красавиците са пръскани с пестициди, именно кората е най-заразена и вредата за вас може да стане много по-голяма от ползата.

2. Те имат тонизиращо действие.

Краставиците са добър източник на витамин B5 и доставят енергия на организма. Оставете настрана колата и кафето, и опитайте да хапнете няколко резенчета краставица, когато сте изтощени.

3. Помагат в борбата с килограмите засилват метаболизма и стимулират отделителната система.

Поради ниското си съдържание на калории, но високото на вода, краставиците са идеална храна за хора, които искат да намалят своите килограми и са се подложили на диета. На практика краставицата е с отрицателна калоричност. Т.е. калориите, които организма изразходва за извличане на хранителни вещества от краставицата са повече от тези, които в крайна сметка той получава от нея. Високото съдържание на вода и фибри в краставиците ги прави много ефективни в изхвърлянето на токсините от храносмилателната система, като освен това стимулират храносмилането. Ежедневната консумация на краставици може да се разглежда като естествено лекарство против хроничен запек и заедно с диуретичния им ефект, ниската калоричност и ускорения метаболизъм в крайна сметка те са доста ефективно средство, подпомагащо отслабването. 

4. Помагат на болните от диабет, редуцират холестерола и контролират кръвното налягане.

Сокът от краставици съдържа хормон, който е необходим на клетките на панкреаса за производството на инсулин. Установено е, че той е от полза за болните от диабет или като профилактика. Изследванията показват, че стеролите в краставиците могат да помогнат в редуцирането на нивата на холестерола. Краставиците съдържат магнезий,  фибри и калий, което подпомага ефективно поддържането на по-добри нива на кръвното налягане. Това прави краставиците добра храна, както за хора с високо, така и за хора с ниско кръвно налягане.

  краставица

  5. Краставиците помагат при раздразнена кожа.

  Още от бабите си знаем, че можем да използваме обелките от краставица за облекчаване на кожни раздразнения, особено след слънчеви изгаряния. Поставете парче краставица под подпухналите си очи няколко резенчета краставица и за минути нейните проктивовъзпалителни свойства ще помогнат за намаляване на подпухналостта.

  6. Помагат при борбата с рака.

  Знае се, че краставиците съдържат съставки, които се свързват с бактерия в храносмилателния тракт и според изследвания на множество учени, редуцират риска от някои видове рак, включително рак на яйчниците, рак на гърдата  и рак на шийката на матката при жените и рак на простатата при мъжете. Други съставки от групата на тритерпените също са известни като силен инхибитор на развитието на ракови клетки.

  7. Краставиците премахват лошия дъх.

  Поставете за около 30 секунди парче краставица на езика си, фитохимикалите ще убият бактериите, виновни за появата на лошия дъх.

  8. Краставиците поддържат здравето на ставите, намаляват болките от артрит и облекчават подаграта.

  Краставицата е отличен източник на силициев диоксид, който е известен с това, че заздравява съединителната тъкан. Тя е още богата на витамин A, B1, B5, C и D,  на  микроелементитекалций, магнезий и калий.

  9. Пресните краставици предпазват от задържането на течности

  , тъй като имат диуретично действие и спомагат за отделянето на излишната вода от организма. Затова лекарите ги препоръчват при отоци в последните месеци от бременността. Краставиците се препоръчват като полезна храна за хората в напреднала възраст, както и при нарушена обмяна на веществата.

  10. Този зеленчук е безценен за пациенти, страдащи от подагра, артрит и ревматизъм

  Благодарение на високото си съдържание на вода, краставиците отмиват от организма отровните токсини и шлаки, а това ги прави полезни и при детоксификация. За болните от артрит и подагра те са особено препоръчвани, защото съдържащите се в тях вещества унищожават пикочната киселина. Още по-бърз ефект се постига при смесвана на сок от моркови и сок от краставици.