Крушите са пълни с витамини, минерали и фибри ( една круша съдържа 25% от дневната потребност на човешкия организъм. Те са много полезни, нискокалорични са (една круша съдържа 100 ккал, засищат и способстват за редуциране на теглото.
Особено полезни са соковете, отварите, компотите, но без да се добавя захар към тях.

Крушите и особено сладките им едроплодни сортове, съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества.

Плодовете на крушата съдържат:

  • Витамините А, В1, В2, В6 Е, Р, РР, С, К;
  • фолиева киселина
  • макроелементи: желязо, калий, калций, силиций, магнезий, натрий, фосфор;
  • микроелементи: бор, йод, кобалт, манган, флуорид;

Количеството витамини и минерални соли, съдържащи се в кората на крушите е два пъти по-голямо от това в меката й част. Без да е шампион по съдържание на витамини, в състава на крушата влизат витамините С, В1, В2, В6, Е, К. Съдържанието й на фолиева киселина е много по-голямо от това на ябълките и сливите и в една голяма круша (ок. 180 гр) то достига до 12 мкгр. И макар да отстъпва на ябълките по съдържание на витамините С и Е, крушата превъзхожда своите толкова разпространени роднини по съдържание на хлорогенни киселини. Те действат като антиоксидант и имат съдоукрепващо действие.

Що се отнася до минералните соли в крушата, в нея има 30% повече калий (211 мг за 180 гр) отколкото в ябълката. Калият е нужен на организма ни за поддържане на нормална сърдечна дейност, както и за регулиране на функциите на нервите и мускулите. Наличието на калий в плода оказва благотворно действие при сърцебиене, а също така действа диуретично. От другите минерали в крушата (посочените стойности са за за ок. 180 гр. от крушата) има: желязо – до 0,3 мг, манган – до 0,9 мг, калций – 16 мг, фосфор – 19 мг, магнезий – 13 мг. Плодът е и ценен източник на цинк – 0,18 мг.

Крушите имат и редица лечебни свойства и съвсем основателно можем да ги наречем суперхрана.

зелени круши

Ето кои са ползите за здравето от консумацията на круши:

За по-леко дишане

В китайската медицина крушите се използват при белодробни заболявания. Практикуващите твърдят, че в горещите летни дни, може да се появи слуз в белите дробове, което води до недостиг на въздух.

За лек се препоръчва сок от круши, който смазва гърлото и помага за намаляването на храчки. В този случай крушите помагат, защото съдържат антиоксиданта глутатион, който повишава имунитета на белите дробове и помага за предотвратяването на инфекции чрез регулиране на натрупването на слуз.

Все пак, специалистите предупреждават, когато имате белодробни проблеми да не се осланяте само на  плодовете, а да потърсите лекарска помощ. Същото важи и за кръвното налягане.

За борба с диабета

Противно на на популярното схващане, че крушите са сладки и затова не са препоръчителни за диабетици, те всъщност са полезни за тях. Съдържат полифеноли, които имат защитен ефект срещу развитието на диабет от тип 2 и помагат за по-ниски нива на кръвната захар. Ежедневната консумация на необелени круши подобрява  инсулиновата чувствителност.

При сърдечно-съдови заболявания

Проучвания, проведени през последните 10 години в САЩ, недвусмислено доказват ролята на крушите за поддържане на  сърдечното здраве.

Според проучване от 2007 г. жените, които ядат редовно ябълки и круши (съдържащи флавоноиди\ имат значително намален риск от коронарна болест на сърцето и инсулт, както и от смъртност от сърдечно-съдови заболявания, особено при жени в пост менопауза.

Друго проучване от 2011г., публикувано в Инсулт: Вестник на Американската Сърдечна Асоциация е доказало, че редовното ядене на плодове, които са бели отвътре (като крушите) може  да намали риска от инсулт. В проучването участниците, които са яли повече от 200 грама такива плодове на ден, са имали 52 процента намалена честота на инсулт в сравнение с участниците, които са яли по-малко от 75 грама.

Крушите са богати на голямо количество фенолови съединения, а те на свой ред спомагат за укрепването на кръвоносните съдове и възпрепятстват развитието на атеросклерозата

При алергии

Първият плод, който се дава на бебетата, често е круша не само заради вкусния си сок, но тъй като е малко вероятно да причини алергична реакция.По скоро обратното, защото, защото крушите съдържат естествения антихистамин – куерцитин.Страдащите от сенна хрема и алергии често взимат добавки с куерцитин за облекчаване на симптомите.

Полезни са за костите

Крушите съдържат високи нива на минерала бор, който помага на тялото да запазва калция.

Крушите са също с високо съдържание на витамин К, който е от жизненоважно значение за здравето на костите.

Той също така поддържа производството на хормони, включително естроген, които помагат за предотвратяване на загуба на костна маса.

Помагат за отслабване

Според проучване, проведено в САЩ, ежедневната консумация на три круши води до редуциране на теглото.

Така че желаещите да отслабнат, могат да ядат колкото искат круши, без да се страхуват, че ще натрупат излишни килограми.

Полезни са за храносмилателната система

Крушите са отлична комбинация от целулоза, пектин, бактерицидни вещества и ферменти и това ги прави незаменим “чистач” на храносмилателната система.

Подпомагат здравето на бъбреците

В крушите  се съдържа и още един важен елемент – арбутин, който може да предотврати различни заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Плодовете са полезни и при инфекции на пикочните пътища, тъй като притежават антибактериално и антивирусно действие.  

Укрепват здравето на дебелото черво

Голямото съдържание на фибри в крушите е много полезно за поддържане  здравето на дебелото черво. По същия начин, съдържанието на пектин в крушите може да действа и като леко слабително по време на запек.

Помагат при настинка

Ако почувствате, че хващате настинка, опитайте се да ядете круши или да пиете сок от круши.

Допринасят за намаляване на възпаления

Крушите са естествен начин за намаляване на възпалението. Тяхното високо съдържание на флавоноида куерцетин намалява значително възпалението. Това може да бъде полезно за борба с много заболявания, между които и втвърдяването на артериите.

Източник: http://www.naturalnews.com 

В натуропатията крушата се използва при бъбречно-каменна болест, както и при лечение на простатит. Компотът от круши е вероятно едно от най-вкусните средства при борбата с “болестта на 50-те” при мъжете. Плодовете на крушата са известни и с това, че стимулират работата на жлезите с вътрешна секреция и на храносмилателния тракт.

В народната медицина плодовете на всички сортове от круши, в пресен или сушен вид, се използват при чревни разстройства, поради значителното съдържание на танини в тях.

И не забравяйте – круши не се ядат на гладно. На Изток дори съществува следната пословица: “Ябълка сутрин – роза за сърцето. Но крушата сутрин е отрова за сърцето.” Освен това желателно е крушите да се ядат отделно от другите продукти.

МЪЖЕ: ЯЖТЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ КРУШИ Ако един мъж на средна възраст яде много круши, това е добре. Крушите са не само добро профилактично средство за простатита, но и успешно го лекуват.

СКЪПИ ЖЕНИ, спешно се запасете с круши и варете на своя мъж  компот от сушени круши. С това той не само ще изпита удоволствие и наслада, но и ще се лекува. Защото след 45-годишна възраст всичко се случва. Такъв компот е полезен и за жените, особено при обилна менструация.

червени круши

Крушите се препоръчват и на тези, които страдат от бъбречнокаменна болест или са получили инфекция на пикочните пътища. Това е така, защото съдържат много калий. Точно те помагат да се изкара от организма излишната вода и готварската сол.

Крушите помагат на болния да се избави от отоците, били те поради бъбречни или сърдечни проблеми. Освен всичко друго крушите съдържат полезното вещество арбутин, което убива болестотворните бактерии. А точно те предизвикват възпалителните процеси в бъбреците и в пикочо-отделителната система.