Ето поредното преоткриване на „топлата вода”. Поредната „нова” суперхрана, пренесена от отвъд океана е лещата , която е била част от хранителния режим, както на древните гърци, така и на древните римляни. Обикновените хора на практика се изхранвали с тази бобова култура, като замествали с нея хляба и месото. Древните гърци вярвали, че всекидневната консумация на леща правела хората по-уравновесени, по-търпеливи и засилвала имунитета им.

Лещата се усвоява лесно от организма и е изключително питателен продукт, който съдържа множество микроелементи, витамини, протеини – повече от всяко друго бобово растение, и минимално количество мазнини. Лещата е добре заредена с протеини и има високо съдържание на фибри. Тази важна комбинация помага на хората да останат сити дълго след хранене и подобрява изхвърлянето от организма на ненужните и вредни вещества.Затова лещата е идеалната храна по време на диета за отслабване.

Наскоро учените откриха още едно полезно нейно свойство. В тази бобова култура има веществото флавон, което не позволява на раковите клетки да се развиват.
черна леща

Лещата също така съдържа калий, който е важен минерал в противовес на приема на сол от нашите органи.

Това е изключително важно при днешния ни начин на хранене, когато приемаме големи количества натрий и ни е необходим повече калий, за да се преборим с хипертонията.

Много важно е да се отбележи, че това растение не натрупва в себе си токсични вещества от въздуха и почвата. Ето защо се приема за екологично чист хранителен продукт, без значение в коя точка на света се отглежда. Освен това съдържащите се в нея полезни за човека вещества не се променят при термична обработка.