Мака коренът принадлежи към семейството на ряпата и се отглежда в планините на Перу. Понякога e наричан “Перуански женшен”, като ползите от неговата консумация отдавна са познати и ценени. Нашето съвремие ги преоткрива и прави маката важна част от своя здравословен хранителен режим, консумирайки я под формата на хранителни добавки или прах, добавен към вкусни хранителни рецепти – шейкове, салати, напитки. Не го добавяйте към горещи храни, за да не загуби своите хранителни предимства. 

Растението Мака (Maca) расте от хиляди години високо в Андите, на надморска височина от повече от 4000 м над морското равнище, на територията на Перу. Наричат го “Жен-шен от Перу”,  “Виаграта на Перу”, “Растението чудо” или “Храната на 21 век”. Мака (Maca – Lepidium meyenii) е растение, което увеличава издръжливостта, енергията, подсилва имунната система и подобрява здравето на репродуктивната система. Мака (maca) е билка, произхождаща от дъждовните гори в Андите, богата на аминокиселини и има високо съдържание на протеин.

Най-същественото предимство на Мака (Maca) са адаптогенните му качества – помага при напрегнат начин на живот, стрес и хронична умора и при болест. Вероятната причина за тези полезни свойства е способността му да регулира и стимулира хормоналната система.

Мака (Maca) помага при борбата срещу анемията, срещу импотентността при мъжа, подсилва либидото и подобрява функцията на половата система и фертилитета  както при мъжете, така и при жените, като при последните Витамини и други полезни компонентиоблекчава и симптомите на менопауза, и менструални проблеми.  

Витамини и други полезни компоненти

Maкa е богата на витамини В1,В2, С и Е. Съдържа калций, цинк, селен, желязо, манган, магнезий, калий, мед, фосфор и аминокиселини. Коренът на мака е богат на захари и протеин – съдържа 60% въглехидрати, 10% протеин, 8.5% хранителни фибри и 2.2% мазнини. Изсушеният мака корен е богат на алкалоиди, минерали, магнезий и хранителни вещества като есенциални минерали (селен, калций, магнезий, желязо), мастни киселини и 19 аминокиселини, като полизахариди.

Сексуална<br /> функция

Мака е широко използван за подсилване на сексуалната функция, служейки като тласък на либидото и повишаване на издръжливостта. В същото време балансира хормоните и повишава плодовитостта.

Женско здраве

Мака облекчава менструалните проблеми и неразположенията при менопауза. Облекчава спазмите, болките в тялото, горещи вълни, тревожност, промени в настроението и депресия.

ВНИМАНИЕ: Бременни и кърмачки трябва да избягват приема на мака.

Енергия

Консумацията на мака повишава вашата енергия и издръжливост. 

Общото здраве

Мака помага на цялостното ви здраве по редица начини. Тя доставя желязо и спомага за възстановяването на червените кръвни клетки, което подпомага случаите на анемия и сърдечно-съдови заболявания. Мака поддържа костите и зъбите здрави и ви позволява по-бързото заздравяване на раните. Когато я използвате в комбинация с редовни тренировки води до увеличаване на мускулната маса.

Но бъдете много внимателни, ако имате рак на тестисите и яйчниците, чернодробни проблеми или високо кръвно налягане. В тези случаи трябва да попитате Вашия лекар преди да приемате мака.

Общо настроение

Ако се чувствате тревожен, стресиран, в депресия или с чести смени в настроението, маката може да помогне за облекчаване на тези симптоми. Наблюдава се повишаване на умствената енергия и фокусирането.  

Препоръчителна дневна доза – около 5 гр. сутрин (1 чаена лъжица в шейк, фреш или мюсли).

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ: 

чернодробни проблеми, онкологични заболявания, бременност и кърмене