Медът е комбинация от захари и други съставки. Що се отнася до въглехидратите, медът е основно фруктоза (около 38,5%) и глюкоза (около 31%), което го прави абсолютно противопоказен за диабетици, въпреки твърдението на много пчелари, че щом не захранват пчелите си с рафинирана захар, значи медът им не съдържа захар. За съжаление съвсем не е така. И митът, че меда е фрашкан с витамини и др. полезни вещества, си остава само мит. В него има и други въглехидрати, следи от някои витамини и минерали, ензими, хормоноподобни вещества, фитонциди и др. Но като всички останали хранителни подсладители, медът не е значим източник на витамини и минерали и съдържа минимални количества от съставки, за които се смята, че са антиоксидант. Точният състав на меда зависи от цветовете, които пчелите са опрашвали – има например акациев, липов и т.н.

мед

Може да се каже, че медът не е никаква суперхрана, а просто подсладител и от него трябва да се пазят като дявол от тамян и диабетици и отслабващи..