Нарът насища кръвта с кислород и помага срещу лошия холестерол

Червените на цвят семки са съдържателни на лимонена лимонена киселина и полифеноли, с изключително значение за тонуса и кръвоносните съдове. Счита се, че плодът значително подобрява кислородното насищане на кръвта като така лошият холестерол се превръща в добър.

Около 20% захари, 9% лимонена и яблъчна киселина, фосфор, манган, магнезий, силиций, алуминий, никел, хром, мед (някъде 0,2-0,3%) калций, витамините B1, B2, B6, B12, витамин C – с най-високо съдържание, витамин P, витамин A, крие в себе си прясно изцеденият сок от нар. Освен това изобилстват багрилните вещества – огромно е съдържанието на целулоза, течни масла (витамин E) и белтъци. Нарът притежава редица лечебни свойства, които по ценност са го наредили на едно от челните места в народната медицина.

Нарът облекчава симптомите на менопаузата

Онези от тях, които редовно включват в менюто си сочния плод, би следвало да имат доста по-леко преминаващ период, свързан с настъпването на менопаузата. Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабетици, както и за понижаване на телесната температура.
В народната медицина например години наред е залегнало приложението на асоциирания със скъпоценен камък плод при диагнози, съпътствани от треска като ангина, скорбут, малария, анемия, кашлица, бронхиална астма, в лечебния процес на туберкулозата, при бъбречни кризи, отравяния, изгаряния, дерматит и редица други. Само 50мл. сок от нар имат свойството да помогнат на хора в прединфарктно състояние за възстановяване на сърдечната дейност.

нар

Само 50 мл сок от нар помагат за възстановяване на сърдечната дейност при прединфрактно състояние

Още един интересен плюс, потвърден от специалистите е, че 200 мл. от наровият сок се равняват на едно хапче виагра.

Нарът се явява вълшебен не само в медицинските среди, но и в козметичната индустрия. Антиоксидантните му качества по естествен начин упорито работят срещу преждевременното стареене на кожата. Сокът му пък играе ролята на коректор, ако желаете да скриете лунички по кожата.

Нарът действа и като природна виагра

За красива коса рецептата е следната: използват се корите не на един, а на два нара, режат се на дребно, след което се заливат с литър вряла вода и за три минути се оставят на котлона. Готовата течност се охлажда и прецежда и с нея се полива предварително измитата коса.

Фрешът от нар може да замести специално произведената вода за уста за справяне с неприятния дъх и други проблеми на уснтата кухина.

Нарът – за красива коса и свеж дъх

Нищо от нара не бива да се изхвърля като излишно, защото практиката потвърждава – всичко в плода може да намери приложение в бита на хората за една или друга цел. Така например онези бели преградки, които ще видите измежду малките зрънца на нара, след изсушаване биха могли да се добавят в чаша чай.

Имат отлично въздействие върху нервната система, борят безсънието, укрепват нестабилния сън и облекчават стреса. В употреба влизат дори корите на дървото, цветовете и онези плодове, които узряват през есенния сезон.