Знаете ли дали вашият начин на хранене и живот ви предпазва или тласка към затлъстяване?

Затлъстяването е епидемията на XXI век. То е и основен рисков фактор за голяма част от съвремените хронични заболявания.

Една четвърт от децата в България страдат от затлъстяване. 
Заедно можем да променим статистиката.    

Вижте 4 основни съвета за превенция на затлъстяването. Те ще ви помогнат да се ориентирате дали и какво да промените в начина си на хранене и живот, за да предпазите себе си и децата си от наднормено тегло и затлъстяване.

Как можем да се отървем от упоритите мазнини, които не се топят нито със строга диета, нито в усилени тренировки. Нека разгледаме коментарите по темата на няколко чуждестранни диетолога:
Колкото и да се упорити тези мазнини, не е невъзможно да се справим с тях. А най- верният ни съюзник отново е здравословното и балансирано хранене. Има определени видове храни, които са особено полезни в тази насока. Но също така е важно, да вземем мерки, за да не се натрупват отново. Как може да се постигне?
Намаляването на арахидоновата киселина, вид фосфолипид, който участва в изграждането на мембраните на клетките и е необходим за образуването

Храни, които помагат за отслабването

Добър начин да контролираме апетита си е като включваме по- често зеленчукови супи и бульони в дневното си меню. През студения сезон можем да консумираме много плодове, като ябълки, цитруси и нар, които помагат за топенето на мазнините. През лятото да наблегнем на горските плодове – боровинки, малини, ягоди.

Ябълката е богата на пектин, който забавя усвояването на захарта, понижава лошия холестерол и предпазва от трупане на мазнини, заради съдържанието на урсолова киселина.

В малки количества е препоръчително да хапваме ядки, като бадеми и шамфъстък. Те са източници на полезни мазнини и блокират образуването на вредни такива.

Спортът също помага много за справянето с нежеланите мастни натрупвания. Дали ще е дълга разходка на бърз ход, или кратка интензивна тренировка, важното е да ускорим пулса си поне веднъж на ден.

Как можем да подобрим метаболизма, да започнем да сваляме килограми и да подобрим цялостно здравето си? За да постигнем всичко това, е достатъчно да се откажем от един- единствен навик – късната вечеря и храненето по малките часове.

Това разкриват учени от Университета на Пенсилвания. Късното хранене е вредно не само заради теглото, а също за енергията, хормоналните нива, глюкозата, инсулина, триглицеридите и холестерола. Доказано е, че когато ядем по малките часове, се отключват редица здравословни проблеми, а качването на килограми е само началото.
Разбира се, това не означава, че трябва да престанем да вечеряме. Но е желателно да се спазваме към две прости правила: да се случва преди 20, 00 часа и да е нещо съвсем леко.

За да се свалят излишните килограми, е необходимо да се контролира приема на калориите, но без да лишаваме тялото от различните видове хранителни групи.

Ето кои храни задължително трябва да присъстват в диетичното ни меню, за да постигнем желаните резултати:

  1. Яйца
    Дълго време се смяташе, че яйцата водят до напълняване. Но към днешна дата учените вече са на обратната позиция – че всъщност много помагат за отслабването. Яйцата са богати на аминокиселини и полезни мазнини. Благоприятстват образуването на мускулна маса и удължават чувството на ситост.
  2. Зеленолистни зеленчуци
    Задължително трябва да присъстват в менюто ни, при това в големи количества. Богати са на витамини и минерали, които подпомагат метаболизма и отслабването. Намаляват образуването на лош холестерол. Зеленчуците се усвояват бавно от тялото и затова засищат за повече време. Също помагат за контролирането на кръвната захар. Най- препоръчителните варианти за отслабване са: марули, зеле, броколи, спанак.
  1. Бяло пилешко месо
    Сред най- препоръчваните видове месо за диетите за отслабване. Този вид месо съдържа много ценни протеини, които помагат за образуването на мускулна маса, особено в съчетание с физическо натоварване.

  1. Бобови култури
    Боб, леща, грах, нахут – те са богати на протеини, фибри и минерали. Съдържат и мастни киселини. Удължават чувството на ситост и помагат за контрола на холестерола.
  2. Авокадо
    Богато е на ценните мастни киселини и на въглехидрати, които засилват метаболизма и увеличават енергийния разход. Авокадото е изключително полезно за сърдечно- съдовата система и намалява риска от затлъстяване. Съдържа витамин Е, който предпазва клетките от токсините. Но не трябва да се прекалява с консумацията му.
  3. Ядки
    Въпреки че са доста калорични, приемът им в умерени количества помага за отслабването. Подобряват физическата и психическата издръжливост, а орехите са много полезни за мозъка. Фибрите намаляват натрупването на мазнини в артериите и поддържат организма сит за повече време. Особено полезни са орехите и бадемите. Избягвайти фъстъци и кешу.
  4. Пълнозърнест хляб
    Съдържа значителни количества фибри, които подобряват храносмилането и намаляват апетита. Въглехидратите, които съдържа, се усвояват бавно. Така поддържат метаболизма активен и поддържат кръвната захар стабилна.