Пчелният прашец е считан е за една от най-полезните храни, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за човешкия организъм. Всъщност той се призвежда от пчелите и служи за храна на младите пчели. Прашецът, събиран от   тичинките на безброй растения, е богат на протеини (приблизително 40% протеини), аминокиселини, витамини, включително витамин В комплекс и фолиева киселина.

Пчелният прашец е “завършена” храна, нещо като екстракт от екстракта и съдържа много елементи, които продуктите от животински произход не притежават. Пчелният прашец е по-богат на белтъчини (протеини от който и да е животински източник. Съдържа повече аминокиселини от говеждото месо, яйцата или сиренето със същото тегло. Около половината от неговите протеини са под формата на чисти аминокиселини, които са директно усвоими от тялото.

Важно е да се знае, че събирането на една чаена лъжичка прашец отнема на една пчела по осем часа на ден в продължение на един месец. Всяко зрънце пчелен прашец съдържа милиони цветни прашинки, а една чаена лъжичка съдържа над два и половина милиона зрънца пчелен прашец.

Мнозина специалисти по здравословно хранене класират пчелния прашец сред най- ценните и препоръчвани енергийни източници. Той се използва в медицината за различни проблеми: от проблеми с простатата, до такива с кожата, а също така спомага за подобряването на хранителния дисбаланс на тялото.

пчелен прашец

Повишаване на енергията

Обхватът от хранителни добавки, който се съдържа в пчелния прашец, го прави отличен натурален енергетик. Въглехидратите, протеините и витамините от В група могат да спомогнат, за да ви поддържат във форма през целия ден, като подобряват вашата издръжливост и устойчивост срещу умора.

  • Пчелният прашец има високо съдържание на антиоксиданти, които имат антивъзпалителен ефект върху тъканите на белите дробове и предотвратяват наченките на астма.
  • Влияе благоприятно върху повечето от алергиите. Освен здравословни витамини, минерали и протеини, пчелният прашец съдържа ензими, които помагат за храносмилането и подпомагат вашето тяло,  да си набавя необходимите му хранителни компоненти.
  • Прашецът е добър за чревната флора и по този начин укрепва имунната система. Според  експерти, пчелният прашец има подобни на антибиотика свойства, които защитават организма от вируси. Също така той е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките от вредното окисляване на свободните радикали.
  •  Пчелният прашец съдържа големи количества рутин, антиоксидант – биофлавоноид, който задравява капилярите, кръвоносните съдове и нормализира нивата на холестерола. Неговите анти-съсирващи способности могат да спомогнат за предотвратяването на сърдечен удар.

Пчелният прашец е храна и действа по-бързо, когато се консумира с друга храна и най-вече с плод, като по този начин пречиства чревната флора. Една чаена лъжичка цветен прашец ( резултата от труда на една пчела за 8 часа, приет  по време на закуска. Консумацията на прашеца заедно с парче плод засилва действието на тази истинска суперхрана.