Пчелното млечице (още наричано желе роял, от името му на френски gelée royale) е вид пчелен секрет, който подпомага растежа на пчелите работнички и търтеите през първите дни от живота им, както и на пчелата-майка през целия период на развитието на пчелата-майка. Пчелното млечице е истинска суперхрана, която не само е източник на енергия на пчелата-майка, но я стимулира нейната висока репродуктивност и интензивна обмяна на веществата и прави възможно тя да снася ежедневно по 1500 – 2000 яйца.

Със съдържанието си на 18 аминокиселинибелтъчинивитамини (A, В-комплекс, В5, В6, C, D, E), въглехидратиензими,  минерални соли и др. пчелното млечице се отличава с висока хранителна и биологична стойност. То осигурява всичко онва, от което се нуждае човешкия организъм. То съдържа и антибактериални и антибиотични компоненти. Използва се като хранителна добавка за подобряване на апетита, обмяната на веществата и имунната система. То също така подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.

Пчелното млечице допринася за повишаване на  общия тонус на организма, подобрява състоянието на сърцето, повишава нивото на хемоглобина на кръвта. Помага при анемия, астма, при възстановяване от инфаркт, рри атеросклероза и повишено кръвно налягане.