Още древните гърци са го използвали като лечебна храна – с червено цвекло Хипократ лекувал възпаления на кожата, инфекции и висока температура. Средновековните лекари в Европа открили, че с червено цвекло успешно се церят заболявания на кръвта

Чудото червено цвекло е истинска съкровищница от антиоксиданти. Богато е на захари, полезни киселини – оксалова, лимонена и ябълкова, на протеини, пектин, каротин и витамините С, В1 и В2, Е, РР и U.

Похапвайки червено цвекло, любителите на здравословното хранене се зареждат с минералните соли на дузина елементи от Менделеевата таблица – калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган , флуор, бор, ванадий, йод, цезиум и рубидий. Богато е на йод; да не забравяме и впечатляващото количество фибри.

Какво лекува червеното цвекло?

Детоксификация на организма

Сокът от червено цвекло съдържа холин, който изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм. Премахва от тялото и тежките метали. Макар и съдържанието на желязо да не е високо, то е с много добро качество, което го прави чудесна храна за прочистване на кръвта. Това го прави много ефективно при лeчението на много заболявания, причинени от токсини.

Хлорът в цвеклото е противоалергично и има прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата действие.

Прочиства черен дроб, бъбреци, далак и жлъчка

Пречистващите свойства на цвеклото помагат лечението на чернодробна токсичност или жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане. Комбинацията между сок от червено цвекло със сок от лайм и подпомага традиционното лечение на тези заболявания. Друга препоръчителна комбинация е сок от цвекло с изцедени моркови.

Бетаинът подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб. Лекарите обаче предупреждават, че приемът на сок трябва да започне в малки дози. В противен случай настъпва бурна детоксификация, придружена от гадене, световъртеж и обща слабост. Препоръчва се първоначално да се приема 50 мл сок от цвекло в комбинация с 250 мл сок от моркови и дозата на сока от цвекло постепенно да се увеличава.

Анемия

Червеното цвекло съдържа желязо, което възстановява и активизира червените кръвни телца, което засилва  доставянето на кислород в организма. Медта пък, която също се съдържа в червеното цвекло, подпомага усвояването на желязото в организма.

Атеросклероза

Сокът на цвеклото е силен разтворител на неорганични натрупвания на калций, които водят до втърдяване на артериите и намаляват тяхната еластичност. Действа добре и за подобряване на паметта. Препоръчва се 3-4 пъти на ден да се приема по 1 супена лъжица от смес между чаша сок от цвекло и една чаша мед.

Хипертония

Редовната консумация на червено цвекло нормализира кръвното налягане – повишава ниското кръвно и понижава високото.

Рак

Съдържанието на аминокиселината бетаин в цвеклото го прави много полезно при профилактика на рака и при хранене на онкологично болни. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво,  стомаха, мозъка и белите дробове.

Унгарският лекар А. Ференци 18 години успешно лекувал с червено цвекло онкологично болни и пациенти с левкемия. Той препоръчва да се приема сок от цвекло до 600 мл. на ден, 10-15 мин. преди хранене в леко затоплено състояние. При това сокът трябва да е леко престоал, за да изчезнат летливите вещества. Лечението се провежда минимум половин година без прекъсване.

Стомашна язва

При язва на стомаха цвеклото се препоръчва за подпомагане на възстановяването. Пие се сок от червено цвекло, подсладен с мет 2-3 пъти седмично на гладен стомах. Целебното свойство се дължи на съдържанието на витамин U, кото подпомага  заздравяването на язви на стомаха и дуоденума.

Подагра

Подаграта много добре се повлиява при редовна употреба на червеното цвекло. Ефективното му действие се дължи на прочистващите способности на зеленчука.

Разширени вени

Червеното цвекло има свойството да запазва съдовете еластични, затова е много добро средство за предотвратяване на образуването на разширени вени. Препоръчва се редовната консумация на сок. Лечебните свойства се дължат на нитратите – естествени, а не от торове, които в организма се преобразуват в азотен окис. Той поддържа разширени кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите. Магнезият в сока не позволява образуването на тромби.

Високото съдържание на флавоноиди подпомага укрепването на стените на капилярите и премахват спазмите им.

Диабет

Цвеклото съдържа цинк, благодарение на който, при редовна консумация, инсулинът при диабетиците действа по-дълго време.

Висок холестерол

Понижава нивата на холестерола в кръвта, благодарение на съдържанието на сапонини.

Щитовидна жлеза

Високото съдържание на йод в цвеклото подпомага терапията при хора със заболявания на щитовидната жлеза.

Затлъстяване

Червеното цвекло е много диетично – в 100 г зеленчук има само 44 калории. То съдържа 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Препоръчва се за ускоряване на метаболизма в тялото и изгаряне на мазнините.

Запек

Благодарение на високото съдържание на фибри и цеулоза, червеното цвекло се препоръчва при затегнат стомах. Подпомага перисталтиката на червата и при редовна консумация облекчава дефекацията.

 

Освен всичко друго, цвеклото се препоръчва за подобряване на паметта и съня, действа добре при дисменорея и климакс, подсилва имунитета. Единственият страничен ефект, който не бива да ни притеснява е, че урината се оцветява в червено. Това обаче е безвредно за организма.