На всеки от нас му се иска да живее по-дълго и да бъде здрав и активен до старини. Но природата се е погрижила нищо на тоя свят да не се получава даром. В света на животните лениви, отпуснати и затлъстели няма – едните бягат, за да не бъдат изядени, а другите, ако не са във форма, просто ще умрат от глад.

В нашия човешки свят обаче, в стремежа си да достигнем заложените в религиите добродетели, да бъдем хуманисти и да не сме принудени да се борим всеки ден за физическо оцеляване, често се храним прекомерно, не се движим достатъчно и затлъстяваме.

Доре е да не забравяме, че остаряването ни дебне зад всеки ъгъл и настъпва бързо, ако не живеем правилно. Старата приказка, че всеки човек живее толкова, колкото му е писано не е съвсем вярна. Всъщност е установено, че наследствеността влияе върху дълголетието едва около 30%. Другите повече от две трети от продължителността на живота зависят пряко или косвено от нас самите, при това около 60% от начина ни на живот – спим ли достатъчно, внимаваме ли какво и колко ядем, пушим ли, прекаляваме ли с алкохола,  движим ли се достатъчно и дори дишаме ли правилно. Другите 10% зависят от степента на замърсяване на околната среда.

Така, че остаряването не е само „въпрос на ЕГН” и вината е преди всичко в нас, затова, че прекалено късно осъзнаваме колко безценен е нашия собствен живот.

Днешните деца живеят в свят на виртуална реалност – по ял ден пред смартфона, компютъра или таблета, често заплащат с живота си желанието да си направят селфита на опасни места (наскоро дори една 40 годишна ”улегнала” жена загуби живота си заради това!),  ядат предимно боклуците на веригите за бързо хранене, тъпчат се с наркотици.

Трява да ги приучваме още от малки към здравословен начин на живот – да спортуват, да ядат само когато им се яде и то домашно приготвена храна, да не пият газирани напитки, да остават колкото се може по-дълго далеч от телевизора, компютъра или таблета, да предпочитат истинските пред електронните игри. Тук най-тежък, разбира се, е проблемът с личия пример…

Страшно е това, че ние българите сме последни по култура на храненето в ЕС. Едновремешните схващания, че някой се е „поправил”, като е наддал с два-три кг по време на почивка са живи и до днес, особено сред бабите.

Така подготвяме сами бъдещите болести и съкращаваме живота си с тютюнопушене, преяждане с некачествени храни и прекомерна употреба на алкохол. После се сърдим на болниците и лекарите, че не са ни излекували…

У нас сред младите хора битува убеждението, че животът е едва ли не безкраен или пък, че той няма стойност след определена възраст, та няма защо да се предпазваме и да щадим здравето си. Те си въобразяват, че болестите идват едва след определена възраст, когато активния живот е вече отминал и въобще не се замислят за здравето си в бъдеще.  А болестите идват рано или късно при онези, които сами са подготвили почвата за тях чрез своето невежество, безрасъдство, лакомия или мързел.

Всъщност трябва да мислим малко по-стратегически за здравето си, както правят отдавна хората в напредналите страни. Те не живеят с поне 15 години повече от нас, българите, не защото са по-заможни, а защото имат по-развита култура от нас – на хранене, здравна и пр. Не случайно един немски здравен портал публикува статия под заглавие „Как да живеем на 30, за да сме здрави на 50”.

В последните десетина години здравето и дълголетието станаха една от най-важните теми, нахлуха чуждиците уелнес, фитнес, анти-ейджинг. Лошото е, че бай Ганьо често механично копира, без да се замисля много-много. Прави мускули не за здраве, а за да впечатли другите и се тъпче с анаболи, които съсипват здравето му. Жените пък прибягват до липосукция, пластична хирургия и антицелулитни процедури, вместо да извайват формите си чрез движение, гимнастика и разумен фитнес, да се хранят природосъобразно и балансирано, вместо да се тъпчат с мазни сладоледи, вафли и сладкиши.

Съвременната медицина чрез безброй проучвания и анализи, проведени в десетки страни по света, е доказала, че здравето и дълголетието зависят от много фактори и тяхното съблюдаване ни дава шанс да бъдем здрави дълги години, като наистина остаряваме бавно, запазвайки физическата си и умствена активност, външния си вид и интереса си към живота поне до стогодишна възраст.

Само ограниченият и направо глупав човек смята, че животът свършва с отрастването на децата – в развитите страни животът сякаш започва отново, когато децата поемат по пътя си. Хората следват, подхващат втора кариера, обикалят света и не на последно място – идва времето за истинската любов с партньора, защото истинската любов няма нищо общо с „химията” или с физическото привличане и секса. Така, че да постигнеш дълголетие си струва. Това е времето в което човек може истински да се наслади на живота – научил се е да се радва на малките неща, да не робува на суетата и на преследваме на разни химери.

За да успеем да разберем какво лежи в основата на здравето и продължителността на нашия живот, трябва осъзнаем, че човешкото тяло е една малка прашинка от Вселената и, че здравето ни не е подвластно само на биохимични процеси, които протичат вътре в него, както беше склонна да приема медицината преди 50-60 години. Че в него протичат и токове, и енергийни потоци, че нашият живот и здраве са подвластни на разположението на планетите, гравитацията, атмосферното налягане, магнитните бури и пр.

Причината за болестите е дисбаланса в нашето тяло, причинен от нарушената хармония с природата. За да се разбере причината за дадена болест е нужно да анализираме всеки аспект на здравето: физически, биохимически, енергиен, емоционален, ментален, духовен и социален, защото те се намират в сложна взаимовръзка. Част от тези аспекти повечето лекари пренебрегват, а това води до добре познатата ни практика на временно потискане на болестта с медикаменти, без да се разбере коя е първоначалната причина за нейната поява.

Наивно и направо безотговорно е да поверим въпроса на собственото си здраве и дълголетие на системата за здравеопазване, на джипито и здравната каса. Те се справят успешно с остри заболявания, травми при инциденти и др. спешни случаи. Но не могат да направят човека здрав. Напротив, в повечето случаи след болнично лечение се налага рехабилитация…   Засега поне, лекарите дори не могат да ни научат как да станем отново здрави. Тяхната панацея е да не пушим, да отслабнем или да сведем до минимум алкохола. А какъв пример ни дават самите лекари? Поне 80% от тях пушат пред нас, мнозина са порядъчно закръглени и на вичкото отгоре не се лишават от алкохол т.е. демонстративно нарушават собствените си препоръки.

За щастие природата се е погрижила всичко неоходимо за здравето ни да се намира около нас. Трябва само да го намерим и да го използваме. Желателно е да се храним здравословно – предимно със сурова растителна храна, със сезонните плодове и зеленчуци, които има в момента на пазара. Не бива да се стремим към крайности – можем да си хапваме и готвени ястия, но умерено. Полезни са също ядките, варивата, кокошите яйца. Всъщност това е традиционното хранене на нашите баби и дядовци. Мляко, наистина повече са консумирали някога, но днешният продукт по магазините изобщо не може да се сравнява с някогашния. Месо само допреди 50 – 60 години на село са хапвали само на празници.

И ние така трябва да правим, като избягваме червените меса и особено преработените такива, от напитките да предпочитаме червеното вино за сметка на твърдия алкохол, да избягваме газираните напитки.

Според най-съвременните схващания на науката, когато се храниш подходящо, метаболизма работи на по-високи обороти, и тялото има повече енергия, като същевременно не трупа излишни тлъстини. Организмът е създаден да се самолекува, той е саморегулираща се, безкрайно интелигентна система и всяка болест е резултат на дисбаланс в нея.

Това са знаели руснаците и американците още преди поне 40 години, но е било засекретено от КГБ и ЦРУ, за да се използва само от космонавтите. Откритията са направени в секретни институти, създадени за самолечение на космонавтите, по време на дъгосрочни полети до други планети.

Това, което не се споменава никъде и до днес е, че навремето всички космонавти и астронавти, прекарали повече от шест месеца в международната космическа станция „Мир” умират после до един, при това не от безтегловност и радиации (което бездруго също са безкрайно вредни), а най-вероятно са починали вследствие въздействието на гравитационни вълни.

Така или иначе, това е била причината да се прекратят разработките, а по време на разпада на бившия Съветски съюз няколко от разработчиците успяват да ги изнесат и така да станат достояние и на нас, простосмъртните.

И така, когато дадем на тялото това, от което има нужда, то се възстановява само. Единственото, което е нужно да направим, е да бъдем в синхрон с природата, да ядем природосъобразна храна, да се движим повече, а не да му пречим с неразумните си действия. Защото ние си пречим сами на себе  си да бъдем здрави. Това е нещото, което човек е добре да направи –  да стане по-просветен

Простата истина е, че за да бъде човек здрав, са необходими неговите собствени усилия, при това значителни и непрекъснати. Така, както антилопата тича всеки ден, за да спаси живота си. Тези усилия  в борбата за здраве и дълголетие са просто незаменими с нищо.

За щастие Творецът е създал човешкото тяло  толкова съвършено, че то може да се върне на пътя на здравето и дълголетието почти винаги.  Напоследък някои постижения на науката дават надежди дори на 70-80 годишните, че с движение и с добавки може да се подпомогне процесът на забавяне на старяването и дори да се удължи активния живот с 10 и повече години. Аминокиселини, теломери, пептиди и др. дават реални надежди, а огромен изследователски и научен потенциал е ангажиран в търсене на начини за удължаване на човешкия живот.

Последните няколко години Нобеловите награди по медицина се дават все на учени направили открития в тази област. Ние и нашите партньори знаем всичко, което е открито по света, предлагаме цяла палитра от възможности – изорът е ваш. Ще ви помогнем да стигнете до най-добрите лечители, които сами сме изпробвали с успех и на които вярваме. Защото искаме да сте здрави и да живеете по-дълго!

И все пак, не забравяйте, че движението и здравословното хранене не могат да се заместят с нищо. Германците казват, че човек е това, което яде, а американците – че прекарването на деня в седнало положение съкращава няколко пъти повече продължителността на човека (поради негативното влияние на седенето върху сърдечно-съдовата система и метаболизма), отколкото тютюнопушенето.

Учените са единодушни в едно – потенциалът на съвременния човек е да живее активно до 100 и повече години. Въпросът е да го реализирате…